Tietokilpailukysymys elokuvaihmisille: mita erityista on elokuvassa Port of New York?

Tata kysymysta pohdin, kun kaannyn Aleutskajakadulta porttikongiin.

Porttikongista ylospain on Yul Brynnerin synnyinkoti. 1950-70-luvuilla amerikkalaisissa elokuvissa sankareita ja kovanaamoja naytellyt kaljupaa on kotoisin Vladivostokista.

Porttikongin kulmalla sijaitsee - parturi. Veikkaan etta siina osataan ainakin ajaa tyylikas kalju.

Nyt onkin jo tullut vinkkeja alun kysmykselle. Port of New York on Brynnerin ainoa elokuva, jossa hanella oli tukkaa paassa. Elokuva on myos miehen ensimmainen, vuodelta 1949.

- - -

Puolen miljoonan asukkaan Vladivostokissa on kuhinaa. Kaupunki valmistautuu ensi vuonna pidettavaan Aasian ja Tyynenmeren maiden huippukokoukseen. Niinpa kaupunki on paikoin pelkkaa rakennustyomaata.

Vladivostok perustettiin 1860. Kaupungin rakensivat silloin lahinna kiinalaiset.

Nyt kaupunki kuhisee jalleen kiinalaisia. Piikkaamassa betonia, palottelemassa rallakalla katukivia, rakentamassa hulppeaa siltaa Russki-saarelle.

Kaupunki nayttaa muutenkin kansainvaliselta. Kaupungin ydinkeskustassa sijaitsevaan satamaan oli eilen rantautunut amerikkalainen loistoristeilija, jota paikallisetkin saapuivat joukolla ihmettelemaan.

Kaupunki oli taynna pienia turistiryhmia, joiden kunkin oppaat kantoivat numerokylttia. Taalla on myos saksalaisia turistiryhmia seka tietenkin japanilaisia.

Perustamisen jalkeiset ensimmaiset vosikymenet Vladivostokilla oli paljon kiinteammat suhteet esimerkiksi Shanghaihin ja Hongkongiin kuin Moskovaan. Naapuriensa avulla Vladivostok myos pyristeli kommunisteja vastaan lokakuuhun 1922 asti.

Sittemmin kaupunki suljettiin taysin ulkomaalaisilta. Vasta Neuvostoliiton tuhouduttua tanne paasee taas. Esimerkiksi ihmettelemaan nevostoskellusvenetta.

Rautatie tanne saapui 1891. Bloginpitaja vahan myohastyi mutta tilanne on korjattu. Kuparinen kyltti 9288 kertoo matkan Moskovasta. Paatepisteen.