Panda on oikeasti vaaleanpunainen. Tunnetumman mustavalkoisen varinsa panda saa vasta muutaman viikon ikaisena. Myos pikkupandan silmat aukeavat vasta pennun ollessa muutaman viikon ikainen.

Pandojen hoitokeskus Chengdussa on kiehtova paikka. Siella on muutama kymmenta pandaa, joita yleiso voi seurata.

Pandat ovat valtavan sympaattisia ja leikkisia. Kuin ne haluaisivat esiintya ja poseerata yleisolle.

Aamun ruokinta-aikana panda istahtaa bambuaterian aareen ja nautiskelee ruoasta taysin siemauksin. Taustalla toinen panda temppuilee puunoksalla. Roikkumalla oksasta paa alaspain se keraa yleison huomion ja ihastelevat huokaukset.

Keskuksessa on syntynyt parinkymmen vuoden aikana 200-300 pandaa, mika on iso maara ottaen huomioon, etta pandoja ei maailmassa ole kuin ehka tuhat.

Panda on yksi vanhimpia maapallolla tallustelevista elainlajeista. Pandasta on loydetty fossiileja viiden miljoonan vuoden takaa. Samaan aikaan elaneet mammutit sun muut ovat aikoja sitten kuolleet sukupuuttoon. Pandaa sanotaankin elavaksi fossiiliksi.

Panda selvisi ilmastonmuutokset ja mahdolliset meteorit, mutta selviaako panda enaa nykyajasta. Kysymys on viela avoin.

Keskuksessa saattoi seurata mm. reilun kahden kuukauden ikaisten kaksosten elamaa. Tati henkilokunnasta ruokki heidat tuttipulloilla kuin ihmisvauvat. Sen jalkeen ne jaivat vauvojen tapaan potkottamaan ja potkimaan hoitopoydalle. Toinen niista jopa onnistui kierahtamaan vatsalleen.

Pienempi niista syntyi 51-grammaisena. Pienin mitattu syntynyt panda on ollut 49-grammainen. Aikuisen pandan paino on noin 2000 kertaa suurempi.

Keskuksen videoesitys nayttaa pandan synnytyksen. Emo kavelee ympariinsa levottomana. Yhtakkia hanesta tipahtaa jotakin. Karvaton, hiiren kokoinen vaaleanpunainen otus kirmaisee juoksuun.

Emon kapala nappaa pennusta kiinni, ja hammastynyt emo huitaisee pennun pois laheltaan. Aitipanda ei ollenkaan tajua, mita on tapahtunut.

Toisen lapsen synnyttaessaan panda jo tajuaa pitaa huolta pennustaan. Ja huolenpito nayttaakin hellyttavalta.

Panda on taysin avuton ja muista riippuvainen puolivuotiaaksi asti. Luonnossa kaksosista selviaa korkeintaan toinen, silla emo valitsee toisen, jota hoitaa. Toisen emo hylkaa.

Videoesityksen perusteella voi vain hammastella, etta pandapentu millaan voi selviytya luonnossa.