Addis Abeba on mainio paikka herkkusuille. Etiopian ylivoimaisesti tarkein vientituote on kahvi, ja niinpa myos Addis on taynna miellyttavia kahviloita. Ja kahvi on niissa maullaan.

Nalkakaan taalla ei tule. Etenkin italialaistyyppisia pastaravintoloita ja pizzerioita on paljon.

Ja silti edessani ruokalautasella on kuin huokoinen tiskiratti. Se on kaaritty rullalle samalla tavoin kuin lentokoneissa naamanpesuun tarjoiltava kuumat, kaarityt liinat.

Kolmen rullan vieressa on lihaa, joitakin vihanneksia ja kastiketta.

Ruokailuvalineena ovat tietenkin sormet. Oikean kaden sormet. No, injerasta (tiskiratin nimi) sitten vaan repaisen palan ja kiedon sen lihanpalojen ymparille. Mukaan viela vahan chilia ja kas - eipa tama hullummalta maistu.

Injera itsessaan ei maistu oikein miltaan kuten ei ehka tiskirattikaan. Injera on tehty raaka-aineesta Teff, tietaako joku mita se on? Mina en.

Aamupaivalla on jo tavattu Lucy-neito.

Han on hentoluinen ja lyhyt. Yleensa puhutaan hentoluisesta ilman suurempia todisteita, mutta Lucysta fakta on helppo todeta. Han nimittain lepaa vitriinissa. Tai hanen luistaan iso osa.

Lucy loydettiin koillisen Etiopian hiekasta 35 vuotta sitten. Han on vanhin todettu ihmisen esiaiti. Lucyn luut nayttavat hennoilta ja haurailta mutta kukapa 3,2 miljoonaa vuotta vanha ei silta nayttaisi.

Nimensa Lucy sai, kun arkeologiryhma kuunteli loytohetkella Beatlesin biisia Lucy in the Sky with Diamonds.

Okei, ruoan ja kulttuurin jalkeen ostamaan bussilippua.

Addis Abeban linja-autoaseman takana on piha, jonka reunojen avoimista kojuista myydaan lippuja. Yhden lippukojun sisalla olevalla penkilla istumme matkakaverini Liisan kanssa naamat kohti muita asiakkaita.

Emme ole myymassa lippuja mutta virkamies kohteliaana pyysi meidat sisalle odottamaan myynnin alkua. Eteemme virkailija sijoittaa muut lipunostajat kolmeen jonoon ja antaa heille tiukkasanaisia ohjeita. Vieressamme on nuori mies, joka matkan varrella on lyottaytynyt oppaaksi (ja jonka ansiosta osasimme oikealle tiskille).

Takanamme tiskilla on kolme kiireisen nakoista virkailijaa, joilla tuntuu olevan niin kova kiire etteivat ehdi lippuja myyda.

Olo paikallisten katseiden alla on kuin sirrtomaaherroilla aikanaan.

Huomenna sitten eteenpain. Kohti pohjoista.