Kun viisumin voimassaoloaika hupenee, sita saa helposti pidennettya Kiinassa. Siis teoriassa.

Lahdettyani puolitoista viikkoa sitten Lanzhousta en ole isossa kaupungissa ollut. Mutta ei sekaan ole ongelma, silla matkaoppaan mukaan viisumiasiat on jopa katevampi ja ainakin nopeampi hoitaa pienissa kaupungeissa. Siis teoriassa.

Eli Xiahesta jatkoin matkaa etelaan Hezuoon, jossa viisumiin saa pidennysta. Ei saanut talla kertaa.

"Mene Zoigeen. Siella onnistuu varmasti", viisumivirkailija vakuutti.

Hyva tietaa. Jatkoin matkaani etelaan Langmusiin. Siella, pikkukylassa, ei viisumiasioita hoidella. Mutta Zoige on sopivasti Langmusin ja Songpanin, kahden kauniin tiibetilaisen kylan valissa.

Huomenna tiistaina on 30. paivani Kiinassa. Viisumini on mallia double entry 30 + 30 paivaa. Eli 30. paivan jalkeen pitaa leimata passi jossain naapurimaassa tai hakea pidennysta.

Tana aamuna saavuin Zoigeen, ja poliisiasema loytyikin helposti. Kohtuullisen nopeasti sain asiani esitettya ymmarrettavasti. Mitaan yhteista kielta ei tietenkaan minulla ja poliiseilla ollut. Aloin odotella leimaa.

Poliisimies soitti jonnekin ja antoi minulle luurin.

"Erittain paha ongelma tietokoneissa", kertoi naisaani englanniksi.

"Sinun pitaa menna Chengduun. Ota taksi."

Chengduun on matkaa 600 kilometria. Bussilla sinne kestaa 16 tuntia. Taksi ei oikein kuulosta hyvalta vaihtoehdolta. Mutta toisaalta viisumi vanhenee huomenna.

Poliisi soitti taas jonnekin ja yritti lukea passiani. Mika maa?

Han antoi taas luurin minulle ja kerroin puhelimeen: Finland

"England?" "Ei kun Finland". Okei, siis England. Ei kun...

Lopulta pollisiseta lahti huoneesta ja pyysi minua mukaani. Istuin poliisiautoon, ja ajoimme lapi kaupungin paikkaan, jossa oli useita satoja lapsia muodostelmissa. Etummaiset kantoivat kyltteja. Kaikki tuijottivat minua.

Poliisi loysi lopulta etsimansa henkilon. Menimme auton viereen. Mies alkoi kirjoittaa pitaen ruutupaperiaan poliisiauton konepellin paalla.

Passista lopulta loytyi Finland. Seuraavaksi piti esittaa nimi. Ja passin numero. Poliisiauton konepellilla.

Palasimme asemalle pollisikyydilla. Komesti taas lapi kaupungin punaisista valoista valittamatta.

Nyt minulla on passini valissa kiinaksi kirjoitettu paperi, jossa saattaa lukea, etta tietokoneemme oli rikki. Antakaa talle miehelle viisumi alkaaka passittako hanta vankilaan.

Myohaan tiistai-iltana saavun Chengduun. Bussilla. Keskiviikkona marssin poliisiasemalle. Viisumittomana.