Matka on hyva aloittaa Tshetshenia-aukiolta.

Aukion reunalla oleva liikekeskus voisi olla melkein mista tahansa suomalaisesta maalaiskaupungista. Laatikkomainen kolho rakennelma, jonka paaosan muodostaa IKI-market, vieressa on pankki ja rakennuksen kulmassa baari, jonka raikean vihrea markiisi mainostaa paikallista Svyturys-olutta. Kuvasta puuttuu vain Kela.

Kauppakeskuksen takana on varsinainen kaupankayntikeskus - peltihokkelien seassa oleva maalaistentori, jossa kuhisee harvahampaisia kauppiaseukkoja, haalariasuisia harmaahapsiukkoja tomaattivuorien ja sipulinippujen takana seka lahion kansaa ruokaostoksilla. Tuoksu tuo herkullisesti veden kielelle. Taustan nakymat eivat sita tee. Kerrostalomaisema on kuin - Tshetsheniasta.

Mutta nyt ei olla Tshetsheniassa. Terveisia Kaunasista, Liettuasta.

Koti-ikava ei taalla paase silti yllattamaan. Pankkiasiat voi katevasti hoitaa Sammossa. Jos tulee nalka, voi aina piipahtaa Hesburgerilla. Ja jospa paattaisinkin jaada ja hankkia talon, sen voisi aina maalata paikallisesta maalikaupasta ostetulla Tikkurila-setilla.

Olympialaiset ovat ohi, mutta kaikki paikalliset eivat sita ole viela huomanneet. Useissa autoissa sivuikkunasta pilkottaa yha Liettuan lippu, jota paikalliset autoilijat eivat liehuttane purjehtijien saati kiekonheittajien kunniaksi. Taman maan uskonto on koripallo, eika takalaisia kovasti tunnu haittaavan, vaikka oma joukkue jaikin Pekingissa neljanneksi.

Koripallon sarjakausi, harmi vaan, ei ole viela kaynnistymassa. Mutta minulla on silti lippu illan peliin. Kaunasin jalkapallojoukkue karsii tana iltana tanskalaisen Aalborgin kansa paasysta mestarien liigaan.