Varjossa puun alla on mukava istua. Siemailla olutta ja lukea Harry Holea.

Aksum ei afrikkalaisittain ole kovin kuuma, mutta minun matkallani tahan asti se on kuumin paikka. Koko reissuni kaytannossa on vierahtanyt yli 2000 metrissa.

Aksumissa on sen verran kuuma, etta paivisin kaupunki hiljenee.

Onneksi kaupungissa on aika paljon puita. Parissa liikenneympyrassa on fiikukset, joiden oksaston halkaisija on noin 30 metria. Puun alla on jopa portaikko ja penkkeja. Siella istuu useita kymmenia joutilaita. Kuorma-auto on parkkerannut puun vierelle. Kaukaan ei halua aurinkoa paalleen.

Mina puolestani istun hotellin pihapuistossa. Ymparilla oleva nurmikko on kuivuneen ruskea. Lahelta kuuluu kolahdus: sinisenkeltaisen kirjava pikkulintu lentaa suoraan pain seinaa ja tuupertuu. Pari hollantilaista ystavallisesti lopettaa linnun kitumasta.

Istumapaikassani ei ole kuin yksi vika: paskovat linnut.

Matkalla Aksumiin bussin ikkunasta oli hauska bongata linja-autoasema, jossa bussit olivat ahtautuneet tiiviisti kolmeen paikkaan - puiden alle.

Mutta ei elamani Aksumissa ole pelkkaa puun alla lohoamista. Sunnuntaina olin katsomassa futismatsin Liverpool-Man United.

Hotellin aulassa on telkkari, ja siella luvattiin etta voin katsoa pelin. Perlin piti tietojeni mukaan alkaa neljalta, ja hotellilta kerrottiin, etta ei nay. Mutta yksi hyva paikka on. Pankin oven vieresta raput ylos, sinne.

Sinne meni moni muukin. Olin paikalla neljalta, ja nippanappa paasin istumaan yhdelle kakskytsenttia korkeista puupenkeista. Vieressani olevat nuoret miehet halusivat tietenkin tietaa kumman puolella olen. Liverpool-kannattajana havaitsin olevani vahemmistossa viimeistaan siina vaiheessa kun stadionilta bongattiin verryttelevia ManUn pelaajia.

Mutta eiko peli viela alakaan? Tunnin paasta, joku tiesi. Toinen heppu alkoi kiertaa keraten 3 birrin (25 senttia) paasymaksua. Koko ajan porukkaa lappasi lisaa huoneeseen, jonka paatyseinalle heitettiin tv-kuvaa. Hiki alkoi nousta pintaan.

Laskin pelin alkaessa etta paikalla oli ehka 300 ihmista, kaikki miehia. Jokaisesta ManUn pienestakin paikasta (niita ei onneksi ollut paljon) salissa nousi iso kohahdus. Liverpoolin maaleistakin joku innostui.

Loppu oli huikea, kun koko sali pomppasi samalla hetkella pystyyn ManUn hakiessa kiivaasti tasoitusta.

Etiopiassa turisti selviaa hyvinkin halvalla.

Hotellihuoneet ovat maksaneet 3-5 euroa. Ruokaa syo noin 1-1,50 eurolla. 0,33 litran olutpullo ravintolassa maksaa 30-45 senttia. 12 tunnin bussimatkasta selviaa 4-5 eurolla seka mustelmilla polvissa. Big Mac -indeksi - niin, ei taalla ole nakynyt missaan Makkaria.