Irkutskissa sataa lunta.

Ei mitaan sankkaa pyrya sentaan. Hiljaiset hiutaleet haparoivat kohta maata. Ujoina keinuttavat hetken ennen kuin tipahtavat. Eivatka edes markaa jalkea jata asfalttiin.

- - -

Yo Olkhonin saarella on levoton. Taysikuu on jossakin pilvien takana, lieko siina unen estaja?

Tuuli ulisee Nikitan majatalon peltikatoissa. Seinan takaa kuuluu jalleen: Kraah... fiut.

Eilen taloon tuli 24 kiinalaista. Ja totta kai ne taallakin sylkevat. Ainakin omissa huoneissaan ja roiskeista paatellen myos vessassa.

Enta eteistilassa jossa on pesuallas. Ja altaan vieressa ampari, josta sangolla ammennetaan vetta pesusoikon ylla olevaan sailioon. Ja sielta valuvalla vedella pestaan hampaat ja naama.

Ei kai nuo kiinalaiset luule tuota sylkykupiksi? Vanhoja miehia. Mita ne lansimaiden tavoista tietavat?

Teksti pesualtaan vieressa on yllattava: Kayta vetta saastaen, silla se on kallista.

Olemme nimittain Okhonilla, Baikalin saarella. Ja Baikalissa on lahes viidesosa kaikesta maailman makeasta vedesta. Kaikki Suomen jarvet mahtuisivat Baikaliin sataan kertaan.

Baikal on 636 metria pitka, parhaimmillaan (itse asiassa hyvin lahella Olkhonin saarta) 1637 metria syva.

Olkhon on jarven puolivalissa, suurin saari. Paikka on yksi merkittavimmista shamanismin keskuksista.

Ennen kaikkea Olkhon on kaunis. Saarella on pituutta 70 kilometria, ja siihen matkaan osuu monenmoista jyrkannetta ja kumparetta.

Samoja jyrkanteita ja vuoria saarella ollessa voi ihailla mantereen puolella. Kuten tuota kalliomuodostelmaa, joka avautuu ihan Karl Marxin kasvoina. Silmat, parta, paan tuttu asento sellaisena kuin olemme miehen oppineet tuntemaan.

Tai tuo jyrkanne.

"Naetko naisen maakavan, levittavan jalkojaan. Nuo kaksi pienta kalliokukkulaa ovat polvet, niista alaspain lahtevat jalat", burjaattiopas kertoo silmat innosta sirrillaan.

Totta vie. Ja sopivasti pieni puskakin juuri paikallaan... Taman djeevuskan saaret ovat venalaisen pitkat, 200-metriset. Jyrkanne kohti merta, kuten paikalliset Baikalia kutsuvat, on huikean kaunis ja vahan pelottavakin.

Olkhonin keskus on saaren puolessavalissa oleva Kuzhirin kyla. Siella puolestaan Nikitan guesthouse vetaa lahes kaikki turistit puoleensa.

Kylan kohokohta on pieni supermarket, josta saa jaateloa. Eika mita tahansa jaateloa vaan jaateloa jonka hopeisissa papereissa lukee punaisin kirjaimin CCCP.

Nikita on kuusikymppinen, hyvakuntoisen oloinen mies. Entinen Neuvostoliiton pingismestari.

Han on luonut majatalostaan eraanlaisen Baikalin chartelandian. Majatalon keskus on ruokasali, jossa saa kolme lamminta ateriaa paivassa, ja ateriat kuuluvat aina majoituksen hintaan. Paarakennukse ymparilla on kaksikerroksisia puisia rakennuksia toistakymmenta.

Tyontekijoita on varmaan parikymmenta.

Irkutskissa kaikki tapaamani reissaajat olivat joko tulleet Olkhonilta tai sinne menossa. Suurin osa Nikitalle. Kun kavin Irkutskissa 2004, suurin osa kavi lahempana Listvjankassa, vain harva puhui Olkhonista. Nyt kukaan ei ole maininnutkaan Listvjankaa.

Nikitan majataloon ei kokoonnu pelkastaan reppureissaajia.

Tutussa kiinalaisryhmassa on 24 henkiloa, osa on innostuneita valokuvaamisesta.

Kova-aanisen puhinan ja kiljunnan kautta he heti saavuttuaan pystyttavat majatalon pihalle jalustat ja zoomaavat jonnekin. Monella roikkuu kummallakin olkapaalla viela toiset ja kolmannet kamerat.

Mahtaavatkohan he osata kayttaa kameroitaan?

Taalla tapasin myos baijerilaisen kuusikymppisen pariskunnan, jolla on aikaa reissata kun lapset on muuttaneet pois kotoa. Amerikkalainen neljan elakelaisen ryhmasta huomasi heti ainakin sen etta he ovat amerikkalaisia. Italialaiset keraantyivat heti tavernan pianon lahelle ja alkoivat esittaa richardclyderman-musiikkia.

Kiintoisa verrata myos reppureissaajia seitseman vuoden takaisiin. Reissaajat tekevat aina vaan pitempia matkoja. Kuten Tuvassa tapaamani kolmekymppinen kanadalaisnainen, joka jatti tyonsa ja reissaa pitkin Aasiaa ainakin vuoden, ehka toisenkin.

Monet nimenomaan ovat jattaneet tyonsa.

Tai no... kiireinen kiinalaisryhma on matkassa viikon. Eras nuori nainen ryhmasta puhuu erinomaista englantia. Hanella ei ollut mitaan hajua mita he tekevat seuraavan paivana. Ryhman johtaja aikanaan kertoo.

Tai kaliningradilanen pariskunta. He olivat saapuneet Baikalille neljaksi paivaksi.

Kuuden aikavyohykkeen paahan.

Idassa ei taideta downshiftata.

- - -

Hiutaleita yha tupruttaa Irkutskissa. Juna lahtee illalla eteenpain.

Ajoitus meni vahan pieleen. Irkutskin kaupunki nimittain juhlii tanaan. Tayteen tulee 350 vuotta.

Ilotulitukset ja hauskanpito alkavat juuri kun lahden eteenpain.

Asiat eivat tiettavasti liity toisiinsa.