Nyt on Messi ajautunut outoon paikkaan. Kadun varrella Gonderin kaupungin linja-autoaseman vieressa Messin Barcelona-paitaan sonnustautunut teinipoika on tyon touhussa - kengankiillottajana. Luulin etta Messi on jo paassyt yli tuon vaiheen.

Messi ei ole ainoa futistahti, johon Etiopiassa tormaa. Asken matkalla upealta Debre Berhan Selassie -kirkolta vastaan kaveli Chelsea-paidassaan Lampard. Bussin kiemurrellessa maaseudun lapi pikkukylan raitilla maleksi Arsenal-paitainen van Persie. Aamupalakahvilan editse kaveli Argentiinan maajoukkueen Riquelme.

T-paitojen perusteella maan ykkosfutistahti on silti edelleen David Beckham. Muutkin kulttuurin alat huomioiden suurin stara tassa maassa on kuitenkin Bob Marley.

Eilen illalla, kun kaveltiin Gonderin Piazzalle, katuvarsien kahviloista kaiuttimet huusivat innoissaan jotakin, joka ei voinut olla muuta kuin jalkapalloa. Monet nojasivat seiniin keskittyneina ja kuuntelivat. Sana Adebayor ainakin kuului tunnistettavana hehkutuksessa.

Abyssinia cafessa sen sijaan ei kuunneltu saati katsottu jalkapalloa. Gonderin keskustorin laidalla sijaitsevaan kahvilaan ei valttamatta huomaa poiketa, silla katukuvassa paikka ei mitenkaan erotu.

Mutta sisaan paastyaan voikin kuvitella olevansa jossakin muualla kuin etiopialaisessa pikkukaupungissa.

Kahvila on noin kuusi metria korkea. Seinien alaosta ovat ruskeaa paneelia. Niiden paalla on monessa kohtaa korkeat peilit. Ylempaa seinat ovat vaaleanharmaiksi rapatut. Oviaukon pyorea kulmaus on kuin funkkisrakennuksesta.

Seinilla on Etiopian kartta, matkailumainoskuvia maasta seka versio neljasta kallioon hakatusta presidentin patsaasta a al Mt Rushmore (onko tuo paikka nyt oikein...). Tassa versiossa kasvoista kolme on minulle tunnistamattomia, neljas on tietenkin Haile Selassie.

Kahvilassa on henkilokuntaa riittavasti. Yhden seinustan lahes tayttaa levea poyta, jonka takana peilillisen (puolityhjan) baarikaapin edessa odottaa valkohuivinen nainen valmiina toteuttamaan kahvitilaukset. Hanen vieressaan on pukuun pukeutunut mies, jonka tehtava on annostella viskit ja muut vakevat.

Kulmassa pienen tiskin takana seisoo mies valkoisessa takissaan kuin laakari. Hanen tehtavansa on laskea olut tuoppiin. Ehka tilaankin yhden.

Sisaankaynnin vieressa on koppi, jonka lasisessa etuseinassa on pieni luukku kuin viraston tiskilla. Siita kulkee kavilan rahaliikenne.

Salissa kolme mustiin hameisiin ja valkoisiin paitoihin pukeutunutta tarjoilijatyttoa  hoitaa omat tehtavansa.

Taustalla musiikkina soi kevyt etiopialainen jazzmusiikki.

Ulkona ilta alkaa pimeta eli kello lahestyy 12:ta. Etiopiassa on aivan omat kellonaikansa, mita sai hammastella ennen kuin sen tajusi.

Auringon noustessa kuudelta (kansainvalinen aika) taalla kello on 12. Eli seitsemalta aamulla etiopialaisten kello nayttaa yhta. Kellonaika siis kertoo, kauanko on vietetty valoisaa aikaa. Puolestaan illan pimetessa kuudelta aika lahtee taas nollasta.

Taalla myos olo on nuorekas. Etiopiassa eletaan vuotta 2002.