Putouksessa hienointa on olla sen juurella. Tuntea syoksyvan veden voima. Katsoa kun auringonsateet piirtavat pisaroista sateenkaaren. Antaa veden vaan suihkuta kasvoille.

Sipi Fallsissa Ita-Ugandassa on kolme putousta noin tunnin valein kun hitaasti kavelee, kaikki lahes satametrisia. Vaellusreitit, putoukselta toiselle kulkevat lapi pienien kylien ja vehmaan, vihrean luonnon.

Iltapaivalla majapaikassa voi katsoa kaikkia putouksia kerralla. Nautiskella Mt Elgonin tulivuoriperaisia maisemia Kuunnella mokin tapana lampaiden maakinaa ja respan ravintolan radion kova-aanista huudatusta Jeesuksen hyvista teoista.

Yolla voi sammuttaa oljylampun. Kuunnella pimeaa Afrikkaa. Ihmetella katon rapinaa ja tuntea tuulen ujellus.

- - -

Ison bussi on niin kova, etta nyt kavi huonosti - jostakin lahelta kuuluu rikkontuvan lasin helinaa. Takanani takapenkilla istuu mies sylissaan iso lasilevy, osittain pahviin pakattuna. Miehesta nakyvat vain jalat seka kummankin kaden sormenpaat, joilla han pitaa lasia sylissaan.

Nyt hanen suuntaan katsovat bussin takaosassa kaikki. Mies ei tunnu reagoivan mitenkaan, vaikka lasi on nyt muutamana palasena. Eika han reagoi seuraavien neljan tunnin aikanakaan. Istuu vaan samassa asennossa, pitaa lasia sylissaan, ja lopulta poistuu bussista lasia kantaen.

Puoli tuntia myohemmin taas hajoaa lasi. Tamankertainen toyssy on liikaa ikkunalle, joka on minun kohdallani kaytavaa vastapaata. Ikkuna katkeaa keskelta kahtia. Palat kiilautuvat toisiinsa ja jaavat roikkumaan ikkunaan.

Tiet kohti Karamojaa ovat huonoja. Asvalttia ei ole enaa nakynyt aikoihin. Tie on myos kapea ja keskelta korkea. Aina kun vastaan tulee auto, bussi ajaa ikaankuin vasen puoli ojassa. Nayttaa melkein kuin bussi olisi kaatumaisisllaan, mutta joka kerta se nousee ylos tiella, ja matka jatkuu.

Morotossa tapaan suomalaisen Unicef-tyontekijaa, joka juuri tanaan on ollut tasan vuoden taalla. Mina olen ensimmainen turisti, jonka han on kaupungissa tavannut.

Nyt ei olla turistireiteilla.