Nyt alkaa lähtö olla lähellä. Keskiviikkoaamuna olen Islamabadissa, jos Heathrow suo. Sen jälkeen on hyvää aikaa tutustua Pakistaniin.

Ongelma tuleekin Kiinassa. Tai ei siinä sinänsä ongelmaa ole, mutta matkasuunnitelmavaihtoehtoja (kamalan pitkä sana) on monia. Reittisuunnitelmia hankaloittaa double entry -viisumi, jonka kiinalaiset mulle myönsivät. Viisumi on mallia 2 kertaa 30 päivää. Minun pitää leimata passi "ulkomailla" 30 päivän kuluessa.

Mielessäni on, edelleenkin, matka Tiibetiin, mutta 30 päivän rajoitin mietityttää. Lännen silkkitiekaupunkeihin haluan tutustua, Tiibetin paperien hankkimisessa saattaa mennä aikaa. Olisiko hyvä suunnitelma kulkea Kiinan läpi 30 päivässä, kuin Jules Vernen malliin? Sen 30 päivän aikana ehtisin hankkia Tiibet-luvat ja Hongkongissa viisumin saa nollattua. Sieltä lähtien olisi 30 päivää aikaa Tiibetille. Riittääkö se, kokemuksia?

Ja miten sinne Tiibetiin kannattaa mennä? Vasta avattu junayhteys Colmudista Lhasan olisi ihan upea ajatus. Mutta sama ajatus lienee muutamalla miljoonalla kiinalaisella. Se reitti lienee varattu pitkälle eteenpäin. Entä Colmudista bussilla? Kätevin tapa päästä Tiibetiin lienee lentää Chengdusta. Entäpä reitit maitse Sichuanista tai Yunnanista, mahdottomia? Miten pitkällä talvi on Tiibetin lokakuussa?

Vai pitäisikö jatkaa Hongkongista Vietnamiin, Kambodzhaan ja Thaimaan kautta kotiin? Kas siinäpä matkan luksusta, voi suunnitella matkan vähän sinne päin. Ja sitten muuttaa suunnitelmat päälaelleen.