Lunta kaikkialla!

Kun saavun aamuyosta puoli kolmelta majapaikkaani Sambesin rantaan, taysikuu maalaa maiseman epatodelliseksi. Sioma Campin rannan hiekkadyyni nayttaa lumelta. Kun dyynia kavelee, se myos narskuu kuin lumi.

Auringon loisteessa valkoisen hiekan alapuolella virtaa pyorteineen mahtava Sambesi. Joen rannat ovat joko isoja laavakivikasoja tai upeita hiekkarantoja. Saali etta taalla ei voi uida. Yhden krokotiilin nainkin. Naapurin amerikkalaiselta lahetyssaarnaajapariskunnalta krokotiilit ovat jo syoneet kaksi koiraa.

Mennaanpa vajaa vuorokausi taaksepain. Aamupaivalla ylitan rajan. Namibiasta Sambiaan ja kalenteriin maaruksi numero 51.

Opaskirja suosittelee Lansi-Sambiaa alueena, jossa turisteja kay tuskin lainkaan. Namibian rajakaupungissa Katimassa huomasin esitteen Sioma Campista, lahelta Sioma Fallsia, Sambian toiseksi suurinta putousta. Sinne.

Sesheken "bussiasemalla" on vilkasta, kun kello on puoli kaksitoista. Sioman "bussikin" nayttaa olevan melkein lahtovalmiina.

-Yhden maissa lahtee. Lounasajan jalkeen, sanoo joku.

Bussi on jo tutun oloinen avolava-Toyota. Lava on peitetty pressulla, katolle pressun paalle on nostettu matkatavaroita. Sielta minunkin rinkkani saa paikkansa.

Itse saan paikan onneksi sisalta autosta, kuljettajan vieresta.

Keskella aukiota on iso puu, jonka lehdet alkava olla kuivia ja antavat vain heikkoa varjoa. Toinen puu on kaadettu, ja ihmiset istuvat vaitonaisina ja ilmeettomina kolmimetristen rungonpatkien paalla. Afrikkalainen odotushuone siis.

Viereisen kaupan edustan kaiuttimista soi reggaehenkinen afrikkalaisrytmi. Kaupan julkisivu peittyy tankoihin ripustetuista vaatteista kuten MM-futiskraasasta ja leopardi- seka seeprakuvoisista naisten paidoista. Puun toisella puolella katoksen suojassa on biljardipoyta, jonka ymparille hiekkaan on muodostunut polku pelaajien askelista.

Kahdeksan tuntia myohemmin. Vaatteet ovat havinneet kaupan seinustalta. Kuu on noussut auringon tilalle valon tuojaksi. Puupollien paalla istuu kylan nuorisoa tapittamassa tiukasti kaupan edessa olevaa televisiota, jossa luonnenayttelija Jean-Claude Van Damme esittelee kung fu -taitojaan. Elokuva on aanettomalla, ja musiikki pauhaa kova-aanisista. Biljardipoydan ymparille vallihautaa rakentavat yha samat pojat kuin aiemmin paivalla.

Myos 'bussi' on valmis lahtemaan.

8 tunnin odotuksen jalkeen auto lahtee. Perille 120 kilometrin paahan se saapuu 7 tuntia myohemmin.

Tie on perinteista afrikkalaista mallia. Jossain harvassa kohdassa nopeusmittari lahentelee neljankympin rajaa. Monin paikoin kivia ja kuoppia ylitettaessa edetaan kavelyvauhtia. Vahan valia auto on jaada kiinni upottavaan hiekkaan.

Eika siina viela mitaan. Auton lavalla on 15-20 ihmista ja kaikilla on isot kantamukset. Reissut kaupunkiin eivat ole taalla jokapaivaisia.

Aina kun pysahdytaan jattamaan matkustaja autosta, kuormaa suojaava pressu avataan, sielta (yleensa pohjalta) kaivetaan matkustajan tavarat. Sen jalkeen kuorma pakataa uudestaan ja pressut sidotaan huiolellisesti. Yhteen pysahdykseen menee hyvinkin lahemmas puoli tuntia.

Perilla odottaa Hans, viisikymppinen tanskalaismies, joka jatti tyonsa Lusakassa lahetystossa 2007 ja osti Sambesin rannalta palan maata. Ja erityisen kaunista maisemaa.

Hansille taisi kayda vahan kuin Sulo Vilenille, jonka huoltoasema jai uuden sillan myota paikkaan jonne ei kukaan loyda.

Kun Hans paatti perustaa Sioma Campin, hanelle kerrottiin, etta vuoden sisaan ohi meneva tie on paallystetty asfaltilla. Alue myos kuulee ns. Peace Park -ohjelmaan, joka toteutuessaan toisi alueelle villielaimia.

-Tama alue, Lansi-Sambiassa Sambesin ja Angolan rajan tuntumassa voisi olla kuin Serengeti. Taalla olisi kaikki mahdollisuudet, Hans harmittelee.

-Nyt kaikki esimerkiksi inhoavat norsuja, jotka valilla tulevat ja pilaavat koko sadon. Niinpa niita salametsastetaan. Jos tama olisi luonnonpuistoa, laillisesta metsastysluvasta voisi saada jopa 30 000 dollaria, ja rikkaat lansimaiset ovat vamiita maksamaan moisia summia. Jos vaikkapa kolmannes summasta jaisi paikallisille, kukaan ei murehtisi, jos norsu vie maissisadon, Hans esittaa.

Hansin usko zambialaisiin alkaa olla mennytta. Maa on erittain korruptoitunut, ja kaikki ajattelevat vain omaa nykyhetkeaan. Esimerkiksi salametsastysta alueella valvoo 20 poliisia, mutta kaytannossa heilla ei ole rahaa polttoaineeseen, ja he vain istuvat toimistossaan. Ja jos joku jaa kiinni, lahjusrahoilla aina selviaa.

Sioma Campin rakennukset ovat upeita ja tunnelmallisia. Paarakennus on tehty puurungosta. Katto on paikalliseen tapaan jyrkka, ruohokatto (ja pitaa vetta afrikkalaisessakin rankkasateessa). Majapaikkavaihtoehtoja on useita, myos edullista telttamajoitusta. Mina maksoin yosta 15 dollaria.

-Uskon etta tasta tulee viela erinomainen ja suosittu turustikohde, jossa voi kuvata villielaimia. Sita en tieda onko minulla varaa odottaa niin pitkaan, Hans epailee.

- - - - -

Sina paivana kun U2 konsertoi Helsingissa, mina nautin luonnon tarjoamasta toisenlaisesta konsertista. Veikkaanpa etta minun konserttini oli elamyksellisempi. Ainakin ainutkertaisempi.

Olin yota puussa Ngepi Campissa Caprivilla Namibiassa, paikassa vahan ennen kuin joki syoksyy Botswanan puolelle. Ngepi Camp sijaitsee Okavangojoen rannalla, puumajani joen rantakaislikon, osaksi joen ylla.

Oikeastaan maja on rakennettu puiselle lavalle viismetristen paalujen paalle puunrinkojen valiin.

Yo siella oli taynna ihmeellisia aania.

Illan pimennyttya konsertin pohjan muodostivat heinasirkat, tuhannet ja tuhannet sirkat moniaanisine variaatioineen kuin MM-futiksen aikaiset vuvuzelat. Ajoittaiset hippojen horahdykset toivat mukaan bassoaanien kaiut. Vastarannalta kuului norsujen torayttelya, lahempana vesilinnut haukkuivat kuin koirat. Jossain kuului lentoon nousevan linnun siipien suhinaa. Oman vivahteensa toivat sammakot, joiden aani Afrikassa on kaikkea muutakin kuin kurnutusta. Esimerkiksi sammakko osaa nakuttaa kuin tikka.

Aamun aanien kapellimestareina olivat linnut. Tuhansien lintuaanten konserttia kelpaa kuunnella bambumajan pehmeassa vuoteessa maaten ja edessa joen ylla punertavaan taivaanrantaan nousevaa auringonkajoa ihaillen.