Tuttu Ita-Euroopan lemu leijuu vienona aisteihini. Haju saattaa enemmankin olla autojen pakokaasuista - Donetskissa on yha jokunen neuvostoajalta oleva ita-auto -, silla hellesaalla kivihiilta tuskin kovasti poltetaan.

Mutta kivihiilta taalla riittaa. Taatusti. Donetsk on kaupunki, joka on kasvanut hiilikaivosten ymparille. Ensimmaisena tanne perusti kaivoksen walesilainen John Hughes vuonna 1872.

Kaivoskaupungiksi Donetsk vaikuttaa yllattavan siistilta ja puhtaalta. Ei tama ole mikaan Katowice.

Nyt Donetsk on kasvanut jo miljoonakaupungiksi. Neuvostoliiton hajoaminenkaan ei vienyt alueelta elinkeinoa. Siita piti huolen Viktor Janukovitsh ensin alueen kuvernoorina ja myohemmin Ukrainan paaministerina (ja muistaakseni presidenttinakin).

Donetskissa ei haise pelkastaan hiili. Kaupungissa haisee myos raha. Siita hyvana esimerkkina on vanhan olympiastadionin viereen nouseva uusi, loistokkaan futuristinen stadion, jonka ulkoseinat ovat pelkkaa lasia. Rakennus kestaa vertailut maailman parhaisiin stadioneihin, vaikkei ehka aivan Pekingin Linnunpesaan.

Stadionin rahoittajana toimii oligarkkijoukko Ukrainan rikkaimman miehen Rinat Ahmetovin johdolla. Stadion maksaa kaikkiaan noin 200 miljoonaa dollaria. Eivatka rahat lopu stadionin rakentamiseen, vaan seuralla on varaa hankkia tukuttain maailmanluokan pelaajia. Shaktar (kaivosmiehet) pelaa tallakin kaudella mestarien liigassa.

Vuonna 2012 taalla pelataan EM-kisoja, jollei Ukraina topeksi ja meneta kisaoikeuttaan.

Ahmetov on kotoisin Donetskista, kuten moni Ukrainan uusista akkirikkaista. Donetskista on kotoisin myos Ukrainan mafia, vaikkakin se toimii nykyaan tiettavasti voimakkaammin Kiovassa.

Donetsk on mielenkiintoinen yhdistelma neuvostomonumentteja ja lansieurooppalaisia kauppaliikkeita. Lenin seisoo taallakin jalustallaan, mutta rennosti kasi taskussa esittaen kaivosmiehelta vaadittavaa noyryytta.

Omalla jalustallaan seisoo Donetskin kuuluisin asukas Sergei Bubka seivas koholla. Valmiina ponkaisemaan jalleen kerran yli kuuden metrin korkeudella olevan riman.