On hiki. Ensimmaista kertaa sitten Islamabadin olo on ollut nihkea koko paivan. Kanton ei tunnu olevan jarjettoman kuuma, mutta kosteusprosentti on korkea.

Muuten tuntuu kuin olisin palannut kotoiseen maailmaan. Kiinan maaseutuun verrattuna tama kaupunki on taysin lansimainen.

Eilen aamulla herasin pienessa Zhenyangin kylassa, jossa alueella on monia dong-kylia ja mainioita patikkamaastoja. Zhenyang on kuuluisa koristeellisesti katetuista puusilloistaan, joista pisin on 82-metrinen. Sen rakentamiseen kuluin 12 vuotta, ja se on rakennettu ilman nauloja.

Auringon laskiessa kyla pimeni ja hiljeni taysin. Kylassa tuskin kukaan puhui englantia. Paikalliset viettivat paivat riispelloilla jalat nilkkoja myoten liejussa. Puidun riisin he levittivat kylan lapi kulkevalle asfalttitielle, jossa jyvat kuivuivat nopeasti.

Muuten kadut olivat hiljaisia, silla niilla liikkui harvoja pikkubusseja ja kuorma-autoja. Henkiloautoja siella ei nae. Tai jos nakee, auton kyydissa on rikas lankkarituristi.

Kantonilaiset pukeutuvat kuin lansimaalaiset. Monet taalla puhuvat englantia. Kaupungin metro on siisti ja erittain toimiva.

Taalla voi elaa samankaltaisesti kuin Suomessa. Aamulla join ison kupin (oli pienen tuopin kokoinen) kunnon kahvia. Sen jalkeen pelasin tennista. Pakko on myontaa, etta 65-vuotias kiinalainen vastustajani oli minua parempi. Han oli varsinainen herrasmies - pyysi anteeksi jopa lyhyiksi jaaneita lyontejaan.

Olen vielakin, kuusi tuntia pelin jalkeen ja muutaman tunnin kaupungilla kavelleena aivan puhki. Vasempaan pakaraan tuli rakko (sandaalit eivat ole paras jalkine kovalle tenniskentalle), ja oikean kaden keskisormen juuressa on pieni hiertyma.

Kantonissa on viehattavan sekaisin pilvenpiirtajia ja kapeita perinteisia basaarikatuja. Kaupungissa on myos paljon rakennuksia eurooppalaisten jaljilta. Tama oli vahva brittilainen linnake 1800-luvulla, ja taalta alkoi oopiumisota 1850-luvulla.

Taiji on taalla suosittua. Kaikille se ei kuitenkaan sovi. Puistossa uusi villitys tuntuu olevan pienen, sulalla varustetun, pyorean motikan potkiminen ringissa. Suomessa vastaavaa potkivat teinipojat, taalla se on lahinna keski-ikaisten ja useasti naisten laji.

Kaupungissa nakee lansimaalaisia runsaasti. Erityisen paljon taalla on pariskuntia lastenvaunuja tyontamassa. Adoptiolasta Kiinasta hakevat amerikkalaiset joutuvat viettamaan kuukauden lapsen seurassa Kantonissa ennenkuin he saavat luvan matkustaa kotiin.

Amerikassa adoptiolapset saattavat tavata etaisia verisukulaisiaan. Maan suurkaupunkien chinatownit nimittain koostuvat kantonilaista. Nailta seuduilta tuhannet ja taas tuhannet kiinalaiset muuttivat paremman elaman toivossa toiselle puolelle maapalloa 1800-luvun lopulla, kuten moni suomalainen teki hieman myohemmin.