Dunhuangin kaksi suurta turistikohdetta samanaikaisesti muistuttavat paljon toisiaan ja ovat toisaalta erilaiset kuin yo ja paiva. Kaupungin laitamilla on komeat dyynit ja hieman kauempana kallioluolissa upeaa buddhalaista taidetta.

Molemmissa tormaa paivavarjoin ja amerikkalaisittain lippalakin lippoja kayttaviin kiinalaisturistien ryhmiin. Meluisiin ja koko ajan valokuvattavaksi riviin asettuviin kiinalaisiin.

Dyynit on oikeastaan jo surkuhupaisa turistirysa. Toisaalta se osoitus kiinalaisten kapitalismista. Rahat pois keinolla milla hyvansa.

Dyynien alapuolelle on rakennettu kiinalaisen mahtipontinen portti ja sen ymparille korkeaa, lapinakematonta aitaa.

Vilkaisu portista paljastaa tunnelman. Sinista lippua liehuttava tekopirtea opas johdattaa isoja kameroitaan kantavan sortsikansan odottavaan junaan. Tai ei varsinaiseen junaan vaan pyorilla kulkevaan, jollainen jokunen vuosi sitten kulki Turunkin rantakaduilla.

Taaempana useita polkuja kulkee pitkin dyyneja ylospain. Poluilla voi havaita kamelikaravaaneja, ja dyynin paalla nakyy olevan myyntikojuja. Voi tulla jano. Tai voi tehda mieli ostaa kuminen kirahvi tai hopeinen ilmapallo. Koskaan ei voi tietaa.

Heti portin vierella kiinalaiset tungeksivat nahdakseen valokuvansa. Sellainen tietenkin napataan jokaisesta safariin osallistuvasta.

Mutta ei kai aita voi loputtomiin jatkua. Vaikka Kiinassa on niitakin yritetty tehda (Kiinan muuri mutten paattyy - tai alkaa - aika lahella paikka jossa nyt olen).

Ja aivan oikein. Kymmenen minuuttia pyorailtyani vasemmalla avautuu korkea dyyni, jonne ei nay olevan mitaan estetta. Sinne!

Ja seuraavaksi buddhaluoliin. Samat turistijoukot kansoittavat luolien edustan. Mutta tanne paasylippuja kuuluukin myyda.

Mogaon luolat sisaltavat lahestulkoon arvokkainta buddhalaista taidetta maailmassa. 1700 metrin osuudella kallioseinamaa on jopa tuhat luolaa, joista reiluun kymmeneen paasi opastetulla kierroksella.

Luolat suojellaan asianmukaisesti. Ylimaaraista valoa, etenkaan kameroista, niihin ei sallita. Eika niissa saa kulkea vapaasti.

Vanhimmat luolien veistokset ja maalaukset ovat ajanlaskun alkuvuosilta. Suurin buddha luolissa on 35-metrinen. Buddhien ohella luolat ovat taynna pienia yksityiskohtia ja tarinoita buddhalaisesta maailmasta.