Kiinalaisuus alkaa huveta matkastani, mutta tilalle on tullut tuttuus; kuin jo Euroopassa olisi.

Hongkong on paaosin taysin eurooppalainen kaupunki. Paaosa ihmisista sattuu vain nayttamaan kiinalaislta. Tosin Hongkongissa on laajoja alueita, joista eurooppalaisuus on yhta kaukana kuin se on varsinaisessa Kiinassakin.

Mutta eihan siita ole viela kymmentakaan vuotta, kun Hongkong oli pala Britanniaa ja Macao osa Portugalia.

Hongkongia voi tehda tuttuja asioita. Voi istua kahviloissa, lueskella lehtia, kayda museoissa. Juuri nyt kaupungissa on naytteilla teoksia Pariisin Pompidou-keskuksen nykytaiteen museosta.

Teemana on taiteilijat ja heidan mallinsa. Kuvat ovat malleista, mutta modernissa taiteessa sita ei valttamatta heti huomaa. Esilla on Dalia, Picassoa, Matissea...

Teksti museon aulassa varoittaa, etta nayttely sisaltaa alastonkuvia.

Hongkongissa on sikalikin tuntunut kotoisalta, etta taalla on sadellut pari paivaa. Nyt tosin aurinko yrittaa nayttaytya. Lampotilakin on tuttua verrattuna siihen Suomeen, josta lahdin elokuussa: reilut 20 astetta. Hongkonglaiisille se tarkoittaa talven tuloa.

Macaossa ehdin olla vain vuorokauden verran. Kaupunki valmistautui formula 3 -kisaan, joka on iso tapahtuma Macaossa. Katuja katsellessa naytti ihan alyttomalta, etta kilpa-autot paastetaan Macaon kapeille kaduille. Rata onkin yksi vaarallisimmista moottoriradoista maailmassa.

Macaon kadut ovat kapeita ja hitaita tavallisellekin liikenteelle. Macaossa tosin parjaisi varsin hyvin ilman yksityisautojakin, silla varsinainen kaupunki on hadin tuskin kymmenen neliokilometrin kokoinen.

Macao on samanaikaisesti kaunis ja rahjainen. Keskusta-alueen talot ovat kauniita, paikoin melkein jo piparkakkutalomaisia. Mutta kun kavelee kaupungin kukkuloille, huomaa etta loistokkuus kaupungista puuttuu.

Paitsi kasinoista. Macao on Aasian lasvegas. kasionoita on ainakin parisenkymmenta, ja rakennukset suorastaan huokuvat loistokkuutta. Sisaan niihin en mennyt: sandaaleissa ei sinne paase.

Portugalin henki on Macaossa vahva. Esimerkiksi kaikki katujen nimet ovat portugalilaisia. Kavellessa kaupungin kapeita, mutkikkaita ja makisia katuja mieleen tulevat helposti Lissabonin kukkulat ja niiden katujen kahvilat.

Meren rannalla on useita loistokkaita siirtomaa-ajan kartanoja.

Kaupungin lukuisat kirkot ovat kauniita. Kirkot nayttavat yllattavan piristavilta kaikkien buddhatemppelien ja moskeijoiden jalkeen. Ja tutuilta.