Kun hongkongilainen perhe matkusti Amerikkaan, perheen poika huomasi pian jotain tuttua. Katso, isa, hongkongilainen ravintola, han sanoi ja osoitti McDonaldsia.

Niinpa. Makkarin voi melkeinpa jo laskea kiinalaiseksi ravintolaksi.

Tai sehan on vain saalittavaa selittelya. Mutta jotenkin minun pitaa perustella vierailuni makkarilla Shanghaissa.

Kiinalainen ruoka on Kiinassa loistavaa. Mutta jokin fiksaatio saa minut haluamaan aamupalaksi lansimaista ruokaa. Tuttua ruokaa. Kahvia.

Hampurilaisbaarin aamupalat ovat aika lahella sita. Shanghaissa toki on taysin lansimaisiakin ravintoloita, varmaan paljon lansimaisempia kuin vaikkapa Suomessa. Mutta niissa hinnatkin ovat ihan eri luokkaa kuin Suomessa - paljon kalliimpia. Shanghaissa asuu hurjasti upporikkaita, joille hinnat eivat merkitse mitaan.

Kaikille ei kuitenkaan Kiinan kiinalainen ruokakaan maistu. Hongkongissa on avattu eurooppalaistyylista kiinalaisruokaa tarjoava ravintola. Kaupungissa on niin paljon lyhyilla komennuksilla olevia lansimaalaisia, jotka haluavat sita kiinalaisruokaa johon ovat tottuneet kotimaassaan. Sita laimeampaa versiota.

Joku keksi siihenkin kummallisen markkinaraon.

Takana on matkustelua pian melkein kolme kuukautta. Tien paalla siita on kulunut 8,5 vuorokautta, rautateilla 2,5 vuorokautta. Olen saapunut Kiinan lantisimmasta kolkasta maan lahes itaisimpaan pisteeseen Shanghaihin. Vain alueet maan koillisosassa ovat idempana.

Nyt Shanghaissa sataa tihuttaa. Illat ovat koleita ja taksissa istuessa musta, sateesta kiiltava maantie on pimea kuin Turun marraskuussa.

Eilen soin illallista seurueessa, jossa oli lisakseni viisi suomalaista ja yksi kiinalainen. Sita oikeaa kiinalaisruokaa. Tulista sichuanilaista.

Toissapaivana katselin hallin piippuhyllylla, kun Roger Federer teurasti James Blaken tenniksen Masters cupin finaalissa. Peli naytti upealta, kun sita pelasivat maailman taman hetken kaksi parasta tennispelaajaa.

Shanghaissa ei voi valttya tormaamasta lansimaalaisiin. Ei varsinkaan, mikali liikkuu ranskalaisella alueella. Shanghai on Kiinan kansainvalisin kaupunki.

Viime paivat ovat jo olleet hidasta laskeutumista kohti kotimaata. Lentolippu on hankittuna ensi torstaille.