Kavelin eilen aamulla Ukrainaan.

Ei minuun kuntoiluinnostus ole iskenyt. Puolan ja Ukrainan rajalla tieliikenteen jonot ovat hankalan pitkia ja hitaita, ja juna-aikataulu on huono.

Niinpa pikkubussilla rajalle, sielta puolen tunnin jonotuksella kavellen yli rajan ja kappas, olet Ukrainassa. Rajakylasta bussi vie Lviviin kahdessa tunnissa.

Lvivissa ostin junalipun Harkovaan. 20,5 tunnin matkasta selvisi 14 eurolla, ja hintaan sisaltyi jopa makuupaikka. Ukrainassa ei taida olla paikallisella VR:lla tulosvastuuta.

Ukrainassa kuten muuallakin entisen Neuvostoliiton alueilla junat on tarkoitettu kaikelle kansalle, ja lippujen hinnat ovat sen mukaiset.

Astuin junaan, ja loysin paikkani. Pian samaan loosiin saapui pikkutytto, jonka aiti vilkutteli ulkona. Parjaako kymmenvuotias tytto yksin, mietin.

Tytto ei osannut sanaakaan englantia, joten otin sanakirjani ja treenasin lauseen "Skolka vam lyet?" Tytto vastasi ikansa, mutta tietenkaan en ymmartanyt. Pyysin hanta kirjoittamaan paperille ikansa. Han kirjoitti "21".

Siina vaiheessa totesin, etta en parjaa kielella edes fraasisanakirjan kanssa. Pikkutyttoa seurailtuani han alkoi vaikuttaa varsin pikkuvanhalta. Viimeistaan siina vaiheessa, kun han lahti junasta iltapimealla yksin asemalle kantaen kolmea kassia, uskoin etta olin nahnyt varsinaisen kaapion.

Nukahdin pian, kunnes havahduin kahden maissa yolla. Kaksi ihmista kompi loosiini. Reheva, minua vahan vanhempi nainen ja hanen vammainen poikansa.

Loosiseuranani siis ensin oli aikuinen nainen lapsen ruumiissa. Sen jalkeen vuoroon tuli pikkulapsi aikuisen miehen ruumiissa.

Harkova ja Lviv ovat samassa maassa, Ukrainassa, vaikkei uskoisi. Niin kaukana kaupungit ovat ilmapiiriltaan toisistaan.

Lviv on yha kuin Puolaa, miellyttava, kohtelias, historiallinen keskieurooppalainen kaupunki. Harkova on ensinakemalta (lahde: hotellin respan henkilokunta) kopea, tyly, mahtipontinen venalaiskaupunki.

Harkovassa on maailman toiseksi suurin toriaukio, vain Tiananmenin aukio Pekingissa on isompi. Harkovin Svobody-aukion toisessa paassa Lenin heiluttaa yha tarkeana. Lvivissa leninit on kauan sitten kuopattu.