Afrikassa voi tehda monia tavallisia asioita, vahan kuin kotona olisi. Kuten syoda spagettiannoksen ja katsella englanninkielista uutiskanavaa (Al-Jazeeran urheilun kakkosuutinen tanaan oli Kimi Raikkosen rallisopimus).

Tai voi juoda uima-altaan aarella yhden virkistavan ja samalla ihmetella maailman absurdiutta. Kokea kuin olevansa historian jatkumona.

Tanaan koin molempia puolia.

Virkistavana juomana on talla kertaa Primus-merkkinen olut. Baaritiskin ymparille on rakennettu ruohokattoinen terassi. Vieressa on uima-allas, jossa lomaansa viettavat muun muassa amerikkalaismies (lippalakki ja aurinkolasit paassa altaassa, ei voi erehtya) ja hanen pikkupoikansa.

Altaan ymparilla lohotuoleissa elostaan nautiskelee puolisen tusinaa afrikkalaista. Terassin puolella istuu nelja seuruetta vilkkaasti keskustellen ja iltapaivakahvia ryystaen.

Enta sitten?

Allas on kigalilaisen hotellin pihalla, ja hotellin nimi on Hotel Des Milles Collines. Suomessa monet tuntevat paikan nimelta Hotelli Ruanda siita tehdyn elokuvan mukaan. Elokuvasta hotellia ei kuitenkaan tunnista, silla elokuva filmattiin Etela-Afrikassa.

Viisitoista vuotta sitten kolmen kuukauden aikana taalla tapettiin noin miljoona tutsia ja maltillista hutua. Useimmat teurastettiin erityisen raa'asti, ja tappamiseen osallistui lopulta iso osa kansasta.

Hotellinomistaja otti suojiinsa - juuri tanne - tuhansia vainottuja ja piti heidan puoliaan. Ja onnistukin siina.

Nurmikko vieressa vihertaa tasaisena. Takana on rauta-aita, joka erottaa hotellin allasalueen ohikulkevasta kadusta. Autot ajavat kadulla, mutta kasvipeitteen takaa niita ei nay. Linnut laulavat pusikoissa, ja taaempana maisemaan nousee vihreita kukkuloita. Toisessa suunnassa kukkulat tayttyvat kaupunkimaisesta ymparistosta. Nakyvissa ovat muun muassa stadionin valopylvaat.

Taallako vieraat uivat altaassa, kun ulkona ihmisia teurastettiin viidakkoveitsin? Tuskinpa.

Tietaako tuo amerikkalainen, laudallaan tasapainotteleva pikkupoika, mita taalla on aiemmin tapahtunut? Tuskinpa.

Tuntuu jotenkin oudolta istua tassa. Mietiskella maailmaa ja sen pahuutta. Tai sen tarjoamia antimia. Hyvyytta yhta lailla.

Ruandassa olen pian ollut vuorokauden, ja maa on tarjonnut paljon hyvyytta. Ihmiset ovat taalla huomiota herattavan avuliaita.

Eilisiltana kuuden maissa paasimme Kampalan bussilla rajalta eteenpain. Tie kiemurteli aluksi laakson pohjassa ja pian viereisella rinteella.

Laakson vastakkaiselta puolelta nousi jyrkasti kukkuloita, jotka olivat lahes taynna pengerrettyja pienia peltoja. Valiin oli siroteltu yksittaisia taloja. Laakson pohjaa peittivat vihreat teeplantaasit.

Auringosta riitti rauhoittavaa valoa viela kukkuloiden huipuille, varjoa laakson pohjalle.

Tuhansien jarvien maan kasvatille Tuhansien kukkuloiden Ruanda kuulostaa mukavalta termilta.

Jalleen yhden mutkan takaa nakyy uusi kukkula. Tuhansien valojen laikittama kukkulanrinne. Kigali.