Id Kah -moskeijan pihalla oleva kyltti sanoo, etta sylkeminen moskeijan alueella on kielletty.

Vieressa oleva taulu esittelee Kashgarissa sijaitsevan moskeijan. Lopussa kehutaan Kiinan hallitusta, miten se suhtautuu positiivisesti vahemmistokansoihin, kuten uiguureihin, ja vaalii niiden kulttuuria.

Ohitse kulkee mies joka vetaa nielusta kunnon kerta-annoksen rakaa ja sihauttaa klimpin betonille.

Kiinassa sanat ja teot ovat joskus kaukana toisistaan.

Kiinan lantisin kaupunki Kashgar on mielenkiintoinen. Kashgar on muinaisen silkkitien yksi keskeisimpia ja tarkeimpia kauppakaupunkeja. Sinne on tultu kaukaa kaupantekoon jo 2000 vuoden ajan, ja sinne tullaan edelleen kaukaa.

Kashgaria asuttavat paaosin uiguurit, turkkilaisperainen kansa. Kaupungin sivukujilla on mukava kavella. Kaksi- ja kolmikerroksiset puutalot ovat kauniita. Koko talon levyiset parvekkeet ovat veistoksellisia ja taynna koristeellisia yksityiskohtia. Kivitalot ovat vastaavantyylisia, parvekkeettomia.

Hedelma- ja maustekauppiuaat ovat pystyttaneet kojunsa keskelle katuja. Niiden ymparilla puikkelehtii jalankulkijoita, polkupyorailijoita, skoottereita ja harvoja autoja.

Kujien varsilla kasityolaiset harjoittavat ammattiaan. Kuparisepat takovat kauhoja, vaatturit polkevat ompelukoneitaan, veitsentekijat hiovat teria palottelukuntoon. Kauppiaat ovat tuoneet esille hattunsa ja korunsa. Lampaanruhot roikkuvat kojujen edustalla, lampaanpaat jokottavat yha vieressa polkylla. ja valmistuvien kebabvartaiden ja savun tuoksut saavuttavat ohikulkijat.

Uuttakin teknologiaa on vanhassakaupungissa. Avoimista ovista oi seurata, kuinka hammaslaakari poraa asiakkaan hampaita. Tuolit ja valineet ovat pikavilkaisun peruteella samanlaisia kuin Suomessa. Ja huoneen valoisin paikka on tietenkin avonaisen oven tai ikkunan aarella. 

Uiguurit ovat pukeutuneet kauniisti. Lahes kaikilla miehilla on paikallinen, kirjava puoli paata peittava hattu. Skoottereita ajavat naiset nayttavat sopoilta lyhyissa hameissaan.

Mutta sellaista elama on Kashgarissa enaa vanhassakaupungissa ja sivukaduilla. Turkua hieman isompaa kaupunkia halkoo useita leveita vaylia. Liikenne on sen verran rauhallista, etta kavellen paasee helposti tien yli. Skootteri on yleisin kulkuvaline.

Teiden varsilla on isoja, persoonattomia, laatikkomaisia betonitaloja. Laheiset tehtaat tupruttavat makeaa hajua ilmaan. Kaukainen horisontti nayttaa sumuiselta.

"Eiko olekin hieno talo", kehuu satunnainen vastaantulija tien toisella puolella olevaa kymmenkerroksista kolossia.

Mietin miksei takana nakyva maailmanpyora pyori.